Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentjclock has a deprecated constructor in E:\baldas.nl\plugins\content\jclock\jclock.php on line 17

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentartclock has a deprecated constructor in E:\baldas.nl\plugins\content\artclock\artclock.php on line 14

De houtdraaibank

De belangrijkste machine die je nodig hebt is natuurlijk de draaibank. Dit kan een omgebouwde metaaldraaibank zijn maar ook een draaibank die voor houtdraaiwerk is gemaakt. De keuze hierin is enorm groot. Toen ik begon zag ik door de bomen het bos niet meer. Er zijn grote en kleine, lichte motor of zware motor, 1 phase of 3 phase, metaal of hout, oud of nieuw, wel of geen frequentieregelaar, hoe groot wil ik kunnen draaien, wel of geen draaibare kop, welke aansluiting op de hoofdas, enz. enz. (en ik vergeet hier best nog een paar zaken). 

Halverwege 2014 heb ik via marktplaats een draaibank gekocht voor € 65,-  Ik dacht: hier kan ik geen buil aan vallen.

 

Later leer je dat je er wel een buil aan kan vallen want het apparaat was dusdanig slap dat alles schud en trilt. Dit ondanks dat ik er een stevig onderstel voor gemaakt had en de bank stevig op dit onderstel had gemonteerd. Anderzijds is het zo dat je op zo'n draaibank wel kan testen of houtdraaien echt iets voor jou is. Het vergt dan geen grote investering die later voor niets blijkt te zijn.

Ikzelf kwam er al snel achter dat er een aantal functies ontbraken die toch wel wenselijk zijn. Het tegencenter b.v. had alleen een vaste punt. Deze kon niet verwisselt worden door b.v. een andere maat center of een boorkop. Ook de motor was veel te licht waardoor tijdens het draaien regelmatig het werkstuk stil kwam te staan. Niet wenselijk dus.

Het draaivirus had mij echter helemaal te pakken en daarom was ik al snel toe aan een nieuwe draaibank. En dan begint de zoektocht. Dit blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze maar een aantal tips wil ik hier wel meegeven. Ik denk dat het belangrijk is om te ontdekken wat voor artikelen je wilt gaan maken. Dit is best belangrijk voor je keuze. Ga je b.v. alleen maar pennen maken heb je aan een kleine (maar zuivere) bank genoeg. Wil je ook schalen van 40 cm in diameter maken dan vergt dat natuurlijk een ander type bank. In de 2e plaats is het belangrijk om te kijken hoeveel geld je er voor uit wilt/kan geven. Als geld geen rol speelt dan maakt dit het kiezen natuurlijk een stuk gemakkelijker maar dat zal maar voor weinig mensen gelden. Bedenk ook dat je de nodige hulpstukken en beitels nodig hebt en dat de investering niet alleen een draaibank betreft. De zaken die voor mij belangrijk waren zijn: Regelbare snelheid d.m.v. frequentieregelaar, voldoende lang bed, enerzijds om lange stukken in te kunnen spannen maar zeker ook om voldoende werkruimte te hebben. Een minimum toerental van ongeveer 100 rpm., holle as, zowel de hoofdas als de tegencenter, gereedschap opname MK2 op beide assen, draairichting omschakelbaar van linksom naar rechtsom, aandrijfmotor van minimaal 1 PK, een aansluiting op de hoofdas van M33 en tot slot een schappelijke prijs.

Met deze gegevens in het hoofd ben ik gaan zoeken en kwam uit op de MIDI Drechselmeister 350FU. Ik heb deze uiteindelijk gekocht bij Drechselbedarf Schulte in Duitsland. Zeker geen miskoop. Een heerlijke, geruisloze, machine om mee te werken.

 

Laatst aangepast op vrijdag, 18 december 2015 09:52

Website: baldas.nl
Johan van Ballegooijen

Het laatste nieuws uit eigen werkplaats.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Meer in deze categorie:

Gerelateerde items (op tag)

We hebben 187 gasten en geen leden online

Nieuw in het Blog!

  • Voor het op een graf zetten van een kist zijn op sommige begraafplaatsen beugels beschikbaar.…
    Read more...

Bezoekers

43794
VandaagVandaag63
GisterenGisteren78
Deze weekDeze week147
Deze maandDeze maand1691
Alle dagenAlle dagen43794
Hoogste aantal 08-12-2018 : 417
Ga naar boven